5 NAVIKA KOJE ĆE POBOLJŠATI KVALITET VAŠEG ŽIVOTA

od Marijana

Usvojite navike koje će Vam promeniti život.

U savremeno doba kada smo stalno u gužvi, kada imami i previše distrakcija na sve strane, kako tehnoloških, tako i poslovnih, pritisaka okruženja, sistema, izgubiti sebe i naći se u stanju umora, nezadovoljstva i bezizlaznosti vrlo je često. Iz tog razloga uzmite život u svoje ruke i kreirajte ga tako da prkosite spoljnim faktorima i organizujete vreme i prostor onako kako će Vama najbolje služiti.

Ukoliko niste sigurni šta bi valjalo promeniti i odakle početi mi Vam predlažemo narednih 5 rutina:

KVALITETAN SAN

Kvalitetan san osnova je dobrog funkcionisanja tokom dana. Ukoliko ste ustali umorni, nenaspavani, ukočeni, sigurno je da će i dan koji sledi biti manje produktivan, napet i stresan. Kvalitetan san neophodan je da se organizam i koža regenerišu i stoga mu posvetite dovoljno pažnje. Potrudite se da ležete bar dva sata pre ponoći (jer tada je regeneracija najintezivnija) i da spavate minimum 7 sati. Kako biste izbegli stalno buđenje praktikujte laganu večeru, manje tečnosti i tehnologije pre nego što krenete na spavanje.

BOGATA ISHRANA

Pored kvalitetnog naspavanja prva stvar ujutru koju valja praktikovati jeste i kvalitetna ishrana. Trudite se da pijete na prazan stomak čašu do dve vode (na LINKU možete pročitati zašto je to važno), a nakon toga praktikujte doručak u vidu jaja, kvalitetnijeg i domaćeg mesa (šunke, slanine), svežeg povrća ili birajte slatku varijantu sa medom, ovsenim pahuljicama, muslijem. Ukoliko pijete kafu nikako je ne pijte na prazan stomak, već je praktikujte nakon jela. Za užinu birajte voćke, orašaste plodove, dok ručak i večera treba da se sastoje od kuvanog ili svežeg povrća i mesa (zamene za meso).

VOĐENJE BELEŽAKA

Ukoliko je stres i neorganozovanost ono sa čim ne možete da se izborite i što Vam stvara napetost predlažemo Vam da počnete da vodite beleške. Organizujte Vaše vreme tako što ćete tačno znati kad i šta treba da kupite (odvojite vreme za prelistavanje kataloga, beleženje namirnica), kada da platite račune, kada ćete imati slobodnog vremena, a kada ste zakazali sastanke, preglede, druženja i tome slično. Beleške će Vam zapravo uštedeti mnogo vremene jer se nećete u zadnji čas prisećati stvari i juriti uznemireno da sve stignete, a u isto vreme će biti i dobar način da se za trenutak osamite sa svojim mislima, opustite i utonete u reči.

SOCIJALIZACIJA

Vrlo važan segment svačijeg života jeste socijalizacija. Ukoliko provodite vreme sa dragim ljudima: prijateljima, porodicom, sigurno je da ćete se napuniti pozitivnom energijom i da ćete biti bolje raspoloženi i srećniji. Izdvojite svakodnevno barem pola sata do sat da popijete kafu sa prijateljicom, da pogledate film sa partnerom, izađete u šetnju sa decom, posetite mamu i tatu, baku i deku… Izdvojte vreme za prijatne razgovore i videćete kako ćete se bolje osećati i nakon najiscrpnijih dana.

IZOLACIJA

I mada zvuči kontradiktorno budući da smo pomenuli socijalizaciju nikako ne treba zaboraviti i na dragoceno vreme koje valja provesti sam sa sobom. Opustite se uz dobru knjigu, film, kupku… Spremite omiljenu poslasticu i skuvajte kafu, radite jogu, napišite neki stih, radite sve ono u čemu uživate. Iskoristite vreme sa sobom tako što ćete zapravo raditi na sebi kako fizički tako i mentalno, opustite se dok trenirate, stvarate, odnosno ispoljite sve svoje emocije, energiju van.

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Slični članci

Ova web stanica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da ste dobro s tim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitajte više