Revitalizacija farbane kose je proces upotrebe određenih proizvoda i tehnika za vraćanje i očuvanje boje kose koja je izložena raznim oštećenjima tokom farbanja. Ovaj proces je veoma važan jer ne samo da pomaže da obojena kosa ostane sveža i sjajna, već pruža neophodnu negu i zaštitu kosi od daljeg oštećenja.

Zašto je važno revitalizirati obojenu kosu?

Farbanje kose može dovesti do njenog oštećenja, sušenja i gubitka sjaja. Hemijski procesi koji se koriste tokom farbanja mogu oštetiti kosu, čineći je slabom i podložnom lomljenju. Takođe, korišćenje uređaja za oblikovanje kose kao što su fenovi, razni uvijači i pegle za kosu mogu dodatno oštetiti već slabu obojenu kosu. Revitalizacija obojene kose je neophodna za obnavljanje i jačanje oštećene kose.

Trajnost boje

Obojena kosa je izložena svakodnevnim faktorima koji mogu uticati na postojanost boje. Često pranje kose, proizvodi za stilizovanje, sunčeva svetlost i drugi faktori mogu izbledeti boju kose i učiniti je manje trajnom. Revitalizacija farbane kose pomaže u održavanju sjaja boje, produžava trajnost boje i čini je sjajnom i svežom.

Koja su oštećenja koja mogu uticati na farbanu kosu?

Fizičko oštećenje

Fizičko oštećenje kose može nastati kao posledica čestog češljanja, nepravilnog rukovanja raznim predmetima za oblikovanje ili upotrebe neodgovarajućeg pribora za kosu. Oštećena kosa može biti lomljiva, slabija i sklona pucanju. Da biste uspešno revitalizovali farbanu kosu, potrebno je otkloniti fizička oštećenja i vratiti snagu kosi.

Hemijska oštećenja

Hemijska oštećenja nastaju kada se kosa farba hemijskim sastojcima u boji i izbeljivačima. Ovi procesi mogu oslabiti dlaku, ukloniti prirodnu vlagu i proteine, a rezultat je beživotna i suva kosa. Revitalizacija farbane kose rešava ove probleme, vraća vitalnost kosi i čuva boju.

Termičko oštećenje

Termičko oštećenje nastaje kada je kosa izložena visokim temperaturama, prilikom sušenja i oblikovanja frizura. Visoke temperature mogu isušiti kosu, čineći je lomljivom i suvom. U procesu revitalizacije obojene kose koriste se specijalni proizvodi koji štite kosu od termičkih oštećenja i vraćaju joj prirodnu vlažnost.

Interakcija sunčeve svetlosti

Sunčeva svetlost može izbledeti boju kose i učiniti je manje trajnom. UV zraci mogu oštetiti kosu i učiniti je suvom i beživotnom. Da bi se očuvala boja kose i zaštitila od štetnih sunčevih zraka, potrebna je revitalizacija farbane kose koja će poboljšati trajnost kose i pružiti joj zaštitu. Potrebna je konstantna nega, u vidu maski, regenaratora i različitih tretmana koji se nude.

Kako Kerastase proizvodi pomažu u revitalizaciji obojene kose?

Kerastase je poznati brend širom sveta, koji proizvodi proizvode za negu kose vrhunskog kvaliteta. Njihovi proizvodi su specijalno formulisani da revitalizuju obojenu kosu i pružaju brojne prednosti. Kerastase proizvodi jačaju kosu, hidriraju je, čine je sjajnom već posle prvog nanošenja, daju joj dugotrajnu boju. Ovi proizvodi su takođe dizajnirani da zaštite kosu od svakodnevnih oštećenja i termičkih oštećenja.

Specifični sastojci

Kerastase proizvodi sadrže specifične sastojke koji imaju poseban efekat na farbanu kosu. Neki od ovih sastojaka uključuju pantenol, hijaluronsku kiselinu i arganovo ulje. Pantenol hidrira kosu i vraća joj prirodnu snagu, dok hijaluronska kiselina pomaže u očuvanju hidratacije kose. Arganovo ulje hrani kosu, čini je mekom i sjajnom i štiti je od raznih oštećenja.

Rezultati upotrebe

Korišćenje Kerastase proizvoda za revitalizaciju obojene kose može doneti vidljive rezultate. Kosa će biti obnovljena, hidrirana, sjajna i nahranjena. Boja će biti stabilna i svetla, a oštećenja će se smanjiti. Kosa će biti zdrava i otporna na dalja oštećenja.

Tretman korak po korak za revitalizaciju farbane kose

Pre nego što počnete sa tretmanom revitalizacije za farbanu kosu, važno je pravilno pripremiti kosu. Ovo uključuje pažljivo češljanje kose kako biste sprečili oštećenje i čvorove. Takođe se preporučuje da operete kosu posebnim šamponom za obojenu kosu kako biste uklonili ostatke proizvoda i nečistoće.

Nakon pripreme kose, potrebno je naneti odgovarajući Kerastase proizvod za revitalizaciju farbane kose. Ovo može biti šampon, balzam, maska, serum ili ulje, u zavisnosti od potreba kose. Proizvod treba pažljivo naneti na kosu, koncentrišući se na oštećena područja i vrhove dlake.

Nakon nanošenja proizvoda potrebno je ostaviti ga da deluje u skladu sa uputstvima. Može trajati nekoliko minuta ili duže, u zavisnosti od odabranog proizvoda. Vreme delovanja omogućava proizvodu da prodre u kosu i pruži joj neophodnu negu i hidrataciju.

Kada se vreme delovanja završi, kosu treba dobro isprati ne previše toplom vodom. Važno je temeljno isprati proizvod kako ne bi ostao višak na kosi. Nakon pranja, kosa se može oblikovati po želji.

Kako očuvati boju farbane kose između tretmana?

Da biste očuvali boju farbane kose između tretmana, važno je koristiti šampone i balzame koji su posebno formulisani za farbanu kosu. Ovi proizvodi su blagi i ne sadrže štetne hemikalije koje mogu da izblede boju kose.

Toplota i sunčeva svetlost mogu da izblede boju farbane kose, pa je važno izbegavati izlaganje visokim temperaturama i direktnoj sunčevoj svetlosti, ako je to nemoguće postoje kreme koje se nanose na kosu sa zaštitnim faktorom. Korišćenje zaštitnih režima za kosu i pokrivanje kose šeširom ili maramom može pomoći u zaštiti boje kose od štetnih spoljašnjih faktora.

Da biste sačuvali boju farbane kose tokom spavanja, preporučuje se da koristite svilenu jastučnicu ili maramu za kosu. Ovaj mekani materijal smanjuje trenje između kose i jastuka, sprečava gubitak kose i na taj način čuva boju.

Saveti za održavanje zdrave i obojene kose

Kako izabrati odgovarajući šampon za svoj ti kose, najbolje će u tome znati da vam pomogne frizer, koji kad pregleda vašu kosu zna koja nega joj je potrebna. Redovno šišanje vrhova kose sprečava pucanje dlake i održava kosu jakom i zdravom.

Ishrana bogata hranljivim materijama, kao što su vitamini, minerali i proteini, doprinosi zdravlju kose. Konzumiranje hrane bogate ovim hranljivim materijama pomaže u održavanju sjaja kose i jačanju korena.

Zdrav način života, uključujući dovoljno sna, izbegavanje stresa i redovna fizička aktivnost, takođe može pozitivno uticati na zdravlje kose. Smanjenje stresa i održavanje opšteg blagostanja mogu doprineti zdravlju kose, čineći je sjajnom i lepom.

zene-sisanje-kosa

Profesionalna revitalizacija farbane kose u frizerskim salonima

Frizerski saloni često nude posebne tretmane za revitalizaciju obojene kose. Ovi tretmani uključuju različite procedure, uključujući duboku hidrataciju, popravku oštećenja i tretmane koji produžavaju trajnost boje. Profesionalni tretmani pružaju dublju negu i pomažu u poboljšanju stanja farbane kose.

Frizerski saloni koriste različite tehnike nanošenja boje da bi postigli željeni rezultat. Ovo može uključivati tehnike kao što su balayage, ombre ili klasični pramenovi koje ne možete da sami postignete bez pomoći stručnjaka. Frizeri pažljivo pristupaju farbanju kose kako bi postigli ravnomeran rezultat i naneli minimalnu štetu.

Zaključak

Revitalizacija farbane kose je neophodna za održavanje sjaja, boje i zdravlja kose. Kerastase proizvodi su idealan izbor za revitalizaciju farbane kose, pružajući joj neophodnu negu, zaštitu i hidrataciju. Bez obzira da li se odlučite za kućnu negu ili posetite profesionalni salon, redovna revitalizacija farbane kose će obezbediti da vaša kosa izgleda lepo i zdravo.

Kada je u pitanju proizvodi Kerastase, Srbija poseduje brojne salone i specijalizovane radnje gde možete pronaći proizvod koji odgovara vašem tipu kose. Pored toga, postoje i online prodavnice koje nude Kerastase proizvode.